• English
  • Nederlands

Peter De Haeck: “Adem een paar keer diep in en ga er gewoon voor”

Posted by Levi Claes in Testimonial

Peter De Haeck, lid van onze club sinds oktober 2016, beantwoordt enkele vragen over zijn Toastmasters-ervaring.

Hoe bereid jij je speeches voor?

Peter: ‟De voorbereiding van een speech begint — bij mij althans — op het moment dat ik mijn naam noteer op het wie-doet-wat-blad voor de komende twee meetings. Op dat moment ga je immers een verbintenis aan met de club: ‘Op die datum geef ik mijn volgende speech, en die wordt zooo goed…’ Vervolgens heb je net geen twee (of vier) weken om een onderwerp te kiezen, een massa content te produceren, een bijna even grote massa content te schrappen… Want schrijven is schrappen en kill your darlings! Om uiteindelijk een A4-tje in Courier 10 over te houden, wat blijkbaar overeenkomt met een speech van vijf à zeven minuten. De laatste pakweg drie à vier dagen is het oefenen geblazen: strakke intro, iets meer vrijheid in de body — maar hou die klok in de gaten! — en een duidelijke conclusie. Eat, speech, sleep and repeat!

En dan is het moment aangebroken: je geeft je speech op de meeting. Hoe ervaar jij dat?

Peter: ‟Je zit daar redelijk rustig te wachten tot je wordt aangekondigd. Je komt op, doet je ding in de hoop dat je niet te veel vergeet en vooral dat de mensen niet zien dat je stilletjes doodgaat van de zenuwen… en maximum zeven minuten later krijg je applaus en toffe commentaren op de kleine briefjes. Nog iets later een persoonlijke evaluatie — al dan niet in sandwichvorm — met een overzicht van zowel de goede punten van je speech als van je delta’s.”

Het is een soort kick, een rush, een stapje uit je comfortzone — en daar doen volgens mij de meesten onder ons het toch ook voor.

Welke tips en tricks kan je mensen geven die hun tweede speech geven?

Peter: ‟De Icebreaker is cool en spannend om te doen, maar vanaf speech 2 is het een kwestie van actief te werken om telkens een andere skill te verbeteren. Daarom: lees de guidelines in het handboek grondig door, spendeer genoeg tijd aan het schrijven, schrappen, herschrijven… tot het helemaal goed zit. En dan: oefenen, oefenen, oefenen! En wanneer het moment is aangebroken dat je door de TME (Toastmaster of the Evening, nvdr.)  wordt geïntroduceerd aan je mede-Toastmasters, adem een paar keer diep en ga er gewoon voor!”

Waarom ben je lid van Toastmasters Antwerpen en wat maakt onze club zo uniek?

Peter: ‟Ik ben als gast een Toastmastersavond komen bijwonen na het lezen, of eigenlijk het beluisteren van Speaker, Leader, Champion. Maar het is de ontzettend positieve en moeilijk te beschrijven vibe die er heerst tijdens en na zo’n avond van speeches, table topics en conversaties allerhande, die van mij een TMA, of Toastmasters Afficionado, heeft gemaakt.”

13 feb 2017 no comments

Post a comment